Το τέλος του ανθρώπου ή η παραμόρφωσή του | Σωτήρης Γουνελάς & Βίκυ Φλέσσα

You are currently viewing Το τέλος του ανθρώπου ή η παραμόρφωσή του | Σωτήρης Γουνελάς & Βίκυ Φλέσσα
Το τέλος του ανθρώπου ή η παραμόρφωσή του: Διάλογοι με τη Βίκυ Φλέσσα

Ο Σωτήρης Γουνελάς περιγράφει το αδιέξοδο των δυτικών κοινωνιών, θέτοντας «επί τάπητος» το ζήτημα της πνευματικής ολίσθησης του σύγχρονου καπιταλιστικού πολιτισμού. Σαν αντίποδας στο μοντέλο αυτό υψώνεται ο χριστιανισμός με όλο του το πολιτιστικό και υπαρξιακό υπόβαθρο. Όλα καταλήγουν στον «έσω άνθρωπο», ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με την επέλαση της τεχνολογίας και του αμερικανικού καπιταλισμού.

Αυτή η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, καθώς ο σημερινός δυτικός πολιτισμός, ο πολιτισμός που θεωρεί ως αλήθειες μονάχα τα μαθηματικά και τη φυσική και που προσπαθεί να κάνει όλο τον πλανήτη να ακολουθήσει τον δικό του παλμό, έχει πάψει η αρετή να αποτελεί στόχο. Τόσο στην αρχαία Ελλάδα, όσο και στην χριστιανική οικουμένη η αρετή και το αγαθό έπαιζαν κεντρικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου και του πολιτισμού.

Και τώρα για αναχαιτιστεί το ζοφερό αυτό κύμα, πρέπει ο άνθρωπος να συναντηθεί με τον εαυτό του και να επιστρέψει ουσιαστικά στις ευαγγελικές αλήθειες. Η μόνη Αλήθεια είναι ο Χριστός, όσο και αν προσπαθούμε να τον εξοβελίσουμε από τις σύγχρονες μετανεωτερικές και πλήρως χαοτικές μας κοινωνίες.

Η Βίκυ Φλέσσα συνομιλεί με τον Σωτήρη Γουνελά – Το τέλος του ανθρώπου ή η παραμόρφωσή του